Duurzaamheid bij Miele

Immer Besser:
voor de planeet, onze enige thuis

Waarom duurzaamheid belangrijk voor ons is

Onze planeet maakt op dit moment ingrijpende veranderingen door. Veranderingen waarvan wij de gevolgen nu pas merken.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor een betere en duurzamere toekomst, van de grootste multinational tot en met het kleinste huishouden. “Immer Besser” staat voor onze overtuiging om bij alles wat we doen elke keer beter te worden.

We worden steeds opnieuw gemotiveerd betere, intelligentere toestellen te ontwikkelen, zodat huishoudens en bedrijven die ze gebruiken duurzaam worden – van generatie tot generatie.

Ontdek op deze pagina wat wij doen op weg naar een betere toekomst.

Onze doelen voor de toekomst

Het redden van ons gemeenschappelijke thuis is een wedloop tegen de tijd. Daarom blijven wij onze ambitieuze doelen vastberaden verder ontwikkelen en bouwen we onze betrokkenheid continu uit. Met deze beloften willen wij de door ons ingeslagen weg voortzetten:

Duurzaamheid op alle niveaus verwezenlijken

Wij werken er continu aan duurzaamheid een essentieel onderdeel in elke fase van de levenscyclus van een product te maken. Dit betreft de totale waardeketen, maar gaat in het bijzonder om de gebruiksfase bij onze klanten.

Toestellen produceren die geen sporen achterlaten

Wij willen de beste producten en diensten ontwikkelen met zo min mogelijk effect op het milieu, waarbij het doel is dat deze volledig CO₂-neutraal zijn.

Om afval te voorkomen, blazen wij oude toestellen nieuw leven in

Het is ons doel om een circulaire waardeketen te creëren met net-zero waste, waarbij alle materialen die in onze toestellen worden gebruikt aan het einde van hun levenscyclus terugkeren in de kringloop.

 

Meer over de betrokkenheid van Miele op het gebied van duurzaamheid leest u in ons recente duurzaamheidsrapport.

 

 

Wist u dat al?

Duurzaamheid is nooit hetzelfde als stilstand. Wij vatten het op als opdracht Miele steeds meer voorwaarts te brengen – met elk project en elk initiatief werken wij er voortdurend aan duurzaamheid een essentieel onderdeel van onze innovaties te maken.

Miele zorgt voor intelligente routes

Miele werkt dagelijks aan een optimalisatie van routes voor servicevoertuigen om gereden kilometers te besparen en emissies te verlagen.

 


 

Miele ondersteunt McDonald's met innovatieve oplossingen voor de wasserij

Miele ondersteunt de wereldwijd vooraanstaande restaurantketen McDonald's bij de terugwinning van vet en reduceert daardoor gelijktijdig het vetgehalte, dat anders in het afvalwatersysteem terecht zou komen.
Het gewonnen vet wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof.
 

  

Duurzame projecten

Het is de taak van ons allemaal om meer te doen op het gebied van duurzaamheid. Dat geldt ook voor ons en voor de realisatie van onze doelen. Maar dat kunnen wij niet alleen. Samen met gerenommeerde partners werken wij aan oplossingen om de toekomst van ons allemaal duurzamer te maken. Dat laten de volgende projecten zien.

Onderzoek voor meer energie-efficiëntie ​

Het huis van de toekomst combineert innovatie, design en energie-efficiëntie. In het project “MIMO” (Minimal Input, Maximal Output), dat in het kader van de internationale wedstrijd voor duurzaam wonen “Solar Decathlon” werd gepresenteerd, hebben wij een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een innovatief warmtepompsysteem. Dit systeem gebruikt de door keukentoestellen opgewekte warmte voor het verwarmen en koelen van woningen. Tijdens de wedstrijd werd het systeem voor het eerst in een gebouw geïnstalleerd om het onder realistische alledaagse omstandigheden te testen en de energie-efficiëntie te meten.

Het Zero-Waste-huis

Joost Bakker, één van de toonaangevende duurzaamheidsexperts in Australië, heeft in samenwerking met Miele het “Greenhouse-Future Food System” ontwikkeld. Het huis met twee slaapkamers is een gesloten kringloop, die de bewoners van energie en voedingsmiddelen voorziet en een echte thuis voor hen is. Elk Miele toestel in het huis is zorgvuldig gecontroleerd om te zien of het aan de hoogste eisen aan energiebesparing en efficiëntie voldoet. ​

 

Foto: Earl Carter

Kopenhagen wordt groen

Miele is als standaard uitrustingsbedrijf heel erg betrokken bij het ontstaan van de eerste “Green City” van Denemarken. Wij leveren ongeveer 15.000 huishoudtoestellen voor het project in de nieuwe stadswijk van Kopenhagen.

Bijen houden rondom de Miele fabrieken

Miele ondersteunt op verschillende locaties initiatieven van medewerkers voor het houden van bijen. Die laten de velden rondom de fabrieken zoemen en hebben een positief effect op de plaatselijke ecosystemen.

Gebruik van “Groen staal”

In een pilootproject koopt Miele in de toekomst groen staal in bij partner Salzgitter AG. Als dit materiaal wordt gebruikt, worden de CO₂-emissies van het productieproces met meer dan 66 procent gereduceerd: door het gebruik van klimaatneutrale energiebronnen en het hergebruik van schroot. Met deze overstap levert Miele een eerste bijdrage aan de verdere reductie van emissies uit aangeschafte goederen en diensten.

Samen kunnen we meer bereiken

Kleine veranderingen in ons alledaagse leven kunnen een groot verschil maken voor onze planeet, vooral als iedereen dit doet. Met de volgende ‘Home Hacks’ kunt u uw Miele toestellen efficiënter gebruiken en van thuis uit bijdragen aan een duurzamer leven.

Ruimte in de koelkast

Een te volle koelkast kan voedingsmiddelen niet meer efficiënt koelen en verbruikt meer energie. Houd daarom altijd wat ruimte vrij.
 

Nauwlettende omgang met wasmiddelen

Een weloverwogen dosering van reinigingsproducten helpt bij een milieuvriendelijke handelwijze. Met TwinDos – de automatische dosering van Miele – wordt doseren nog eenvoudiger en kan tot 30% wasmiddel worden bespaard*.

* vergeleken met handmatige dosering

Losse kledingstukken wassen en daarbij hulpbronnen ontzien

Om water en energie te besparen, moet de wasmachine zo vol mogelijk worden beladen als de textielsoorten toestaan. Met de Miele feature SingleWash is het ontzien van hulpbronnen ook mogelijk als losse kledingstukken worden gewassen.

  

De recyclage-economie

Onze planeet beschikt over beperkte hulpbronnen. Dat betekent dat we producten niet meer gewoon kunnen gebruiken en weggooien. In plaats daarvan moeten we overstappen naar een sterker circulair systeem, waarbij we waarborgen dat toestellen langer meegaan, we ze indien nodig herstellen en onderdelen en materialen hergebruiken en recycleren om afval te voorkomen. Dit zal allemaal bijdragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Beter gemaakt om langer mee te gaan

Miele test de meeste series huishoudtoestellen voor een gebruiksduur van 20 jaar. Als u wilt weten welke producten getest worden, kunt u voor meer informatie terecht op onze website over de belofte van 20 jaar.

CO₂-neutraal op alle locaties

Miele heeft zich aangesloten bij het initiatief “Science Based Targets” (SBTi) en is in alle vestigingen koolstofneutraal / CO2-neutraal op rekenkundige basis (scope 1&2). Een belangrijke mijlpaal onderweg: wij verlagen de emissies in de gebruiksfase van onze producten (scope 3.11) met 15 procent van 2019 tot 2030 – want die vormen het grootste aandeel van onze totale CO₂-voetafdruk.

Uw recht op herstelling

In ons centrale magazijn hebben we continu meer dan 70.000 originele reserveonderdelen van Miele op voorraad. Op die manier kunnen we de beschikbaarheid van functioneel relevante reserveonderdelen garanderen tot minstens 15 jaar nadat de productie van het toestelmodel is stopgezet.

Impact Hub Berlijn

We blijven werken aan het verbeteren van onze duurzaamheidsvoetafdruk. Om dit te doen, bouwen we sterke partnerschappen op met innovatieve geesten binnen en buiten het bedrijf. Impact Hub Berlin is de place to be als het gaat om samenwerking op het gebied van duurzaamheid. De hub biedt ons de mogelijkheid om samen te werken met start-ups en ons specifiek te richten op de circulaire economie.

“Immer Besser” betekent altijd omzien naar

Als familiebedrijf geloven wij dat de toekomst duurzaam moet zijn – en dat onze verantwoording niet stopt als producten de fabriek verlaten. Daarom streven wij ernaar alles wat we doen duurzamer te maken en anderen te helpen hetzelfde te doen. Want alleen samen kunnen we de uitdagingen waar onze wereld mee wordt geconfronteerd, aangaan.

Wij nemen duurzaamheid serieus

Meer dan 50% van ons budget voor onderzoek en ontwikkeling wordt gebruikt voor de ontwikkeling van duurzamere toestellen en diensten. Een groot deel van onze Miele wasmachines die we in 2020 verkochten, heeft de hoogste efficiëntieklasse op de markt.

Kwaliteit staat gelijk aan een lange levensduur

Al sinds de oprichting van het bedrijf is de kern van onze productfilosofie als volgt: met hoogwaardige materialen en doordachte productiemethoden producten met een bijzonder hoge kwaliteit en lange levensduur maken. Met een duurzaam Miele toestel weet u dus zeker dat u minder verbruikt.


Een betrouwbare partner

Wij vinden het welzijn van onze meer dan 22.300 medewerkers zeer belangrijk. Met behulp van een divers HR-aanbod bevorderen en ondersteunen wij al onze medewerkers en is het onze taak geworden een betrouwbare partner voor industrie en maatschappij te zijn.

Onze ambassadeurs

Op reis naar een betere toekomst praten we met toonaangevende duurzaamheidsvertegenwoordigers. In “Verhalen over ons enige thuis” zetten we de inspanningen van onze ambassadeurs in het middelpunt. Zij zorgen daadwerkelijk voor verandering, want ze zetten zich er steeds opnieuw voor in om dingen beter te doen. Deze spirit komt bij Miele zowel tot uiting in onze waarden als in onze spanningen als het gaat om duurzaamheid.

Aflevering 1: Norbert Niederkofler

De inspiratie van Norbert Niederkofler is zijn vaderland: de natuur in Zuid-Tirol. Zijn pretentie om ethisch te koken en het gebruik van lokaal geteelde ingrediënten werden de basis van een gastronomische revolutie, die hij “Cook the Mountain” noemt.

Zijn filosofie is gebaseerd op het respect voor de mens, de producten en onze planeet. Dat zie je ook terug in het ethos van Miele, dat erin bestaat met minder meer te bereiken, afval te beperken en de distributieketens voortdurend te optimaliseren. Het gaat om een compromisloze kwaliteit voor producten die lang meegaan.

Aflevering 2: Kyle Connaughton

Kyle Connaughton leidt samen met zijn vrouw Katina het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant SingleThread in Sonoma County, Californië. Katina Connaughton is bovendien verantwoordelijk voor de bijbehorende SingleThread Farm.

De seizoensgebonden producten van hun farm bepalen alles: van de gerechten die worden geserveerd tot aan de etensresten die voor het voeden van de grond weer teruggaan naar de farm. De kringloopgedachte en een duurzaamheidsclaim als kern van het bedrijf kom je overal tegen, zowel op de farm als in het restaurant: belevenissen creëren die mensen ondersteunen bij het maken van een betere connectie met de planeet en met elkaar; en de verworven kennis ook met de gemeenschap ter plaatse delen.

Zorgen voor een duurzamere productie

Bij Miele doen we niet alleen onderzoek naar een duurzamere productie en dienstverlening. We zetten ons er ook voor in om duurzamere consumptie te bevorderen. Als je anderen wilt inspireren, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Daarom proberen wij continu te verbeteren, zoals de pretentie om bij de productie geen afval te produceren. Van het gebruik van herbruikbare waterflessen en oplaadbare batterijen tot en met werken zonder papier en het compenseren van ontstane emissie. Als erkenning van een duurzamere filmproductie die wij tijdens de opname van “Verhalen over onze enige thuis” hebben gerealiseerd, werd Miele bekroond met de Green Seal by Environmental Media Association Award.

Miele duurzaamheidsrapport

Het nieuwe Miele duurzaamheidsrapport is vanaf heden als download beschikbaar. Hierin bekrachtigt Miele de deelname aan de door de Verenigde Naties gepubliceerde “Sustainable Development Goals” (SDG's) en zet zich in om het 2-gradendoel van het internationale klimaatbeleid te behalen. Evenals bij de vorige rapporten volgt ook deze editie de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI).*

Duurzaamheid Update 2023

 

 

 

Duurzaamheidsrapport 2021

  

Duurzaamheidsrapport 2019